субота, 4 січня 2020 р.

Сила довіри

Це колись було написано для Політико



Але сьогодні чогось не працює...


1. Додаток замість передмови
Перша Українська децентралізована "blockchain"-система для обговорення та голосування (див. тут). 
Статус проекту: MVP dev-preview.
Розробка є результатом 14 місяців копіткої роботи. На різних стадіях проекту в роботі взяло участь до 20 осіб. Було зроблено 2523 робочі записи бази даних (дії учасників), які були використані в роботі команди.
Як вам, шановний читачу, з того не все є зрозумілим, то і не страшно. Головне, запам'ятайте назву цієї хитромудрої програми: "Сила довіри". Ми надалі будемо використовувати скорочення СД. Ну, щоб по-діловому і без надмірної патетики. Бо ми хочемо поговорити саме по-діловому: про її застосування.
А ті з читачів, хто готовий зануритись у суто технічні деталі, реальні подробиці проекту, мають перейти до публікації Юрія Бабака.
 Він брав участь також у підготовці і цього тексту, за що автор принагідно висловлює йому щиру вдячність.
2. Що вміє "Сила довіри"
Для того, щоб використати СД, треба спочатку зрозуміти, що це таке, як воно працює. Запевняємо, що це просто і зрозуміло, як не занурюватись у деталі. Так і зробимо.
2.1 Децентралізація 
Комп'ютери, на яких встановлено СД, утворюють мережу. І всі учасники тої мережі "бачать" решту учасників. І всі вони абсолютно рівні у правах. Як люди (нема координаторів чи адміністраторів, тим більше якихось керівників), так і комп'ютери (нема серверів у звичному розумінні).
2.2 Реєстрація по іменних запрошеннях
Кожен новий член зі своїм комп'ютером долучається до спільноти через рекомендацію діючого учасника, хоча ця рекомендація за своїм сенсом ближче до погодження кандидатури нового члену спільноти.
2.3 Відкрите голосування
Кожен учасник подає голос за те чи інше рішення і аргументує (захищає) його. Кожен голос завірений цифровим підписом, тому можливість фальсифікації є дуже і дуже малоймовірною, пов'язаною з великими витратами на злам захисту (як часу, так і грошей).
2.4 Обговорення 
Оскільки кожен учасник може навести будь-які аргументи на користь свого вибору, то інші учасники можуть їх уточнити, заперечити, порівняти з іншими. І, нарешті, оцінити, тобто проголосувати за силу тих чи інших аргументів, якою вона їм видається.
2.5 Делегування голосу 
Як учасник обговорення відчуває, що йому бракує фахових знань, то він може делегувати свій голос більш компетентній особі, аргументацію якої він побачив у системі чи поза її межами.
2.6 Голосування за кандидатів 
Може статись, що мережа захоче доручити певну конкретну роботу одному з її учасників. Тоді знадобляться кандидати на посаду, пов'язану з виконанням цієї роботи. Ці кандидати мають по-перше, погодитись за ту роботу взятись, а по-друге, у подальшому відповідати перед спільнотою за результат. 
СД забезпечує прозоре й зрозуміле всім врахування ступеню довіри до кожного з кандидатів. Сьогодні цей ступінь вимірюється простою кількістю голосів, з часом будуть запроваджені більш складні, а відтак досконалі моделі.
2.7 Відкликання з посади
На перший погляд, це дуже проста і зрозуміло: не справився - відкликали? Але хто буде виконувати визначені для цієї посади обов'язки? Тому відкликання - це насправді заміщення посади новим кандидатом. Звісно, як він набере кількість голосів більшу, за діючого попередника.
2.8 Налаштування системи
СД - це програма, хоч працює вона одночасно на десятках чи сотнях комп'ютерів. Відтак, вона несе в собі певні конкретні значення параметрів системи, встановлені в момент запуску в експлуатацію. А як з'явилась потреба їх змінити? Тоді голосування, універсальний засіб. Своє власне налаштування СД підтримує у той самий спосіб.
3. То кому і в чому "Сила довіри" стане в нагоді
Тепер ми запрошуємо читача до фантазійної частини. Писалась вона на Різдво, тому можна побачити далі і казкові сюжети, але з часом ми сподіваємось побачити їх в житті.
3.1 Віртуальна спільнота
Це цілком реальні спільноти, як можна побачити. Вони об'єднують людей, що цікавляться політичною течією під назвою лібералізм. І хоча знаходяться в різних місцях країни, а може й за її кордонами, втім, певною мірою здійснюють спільну діяльність. 
Уявімо, що перед ними постане проблема вибору траєкторії подальшого розвитку (наприклад, чи потрібна Україні ліберальна партія?) чи підготовки певного документу, скажімо, декларації чи відозви (кому б це доручити?).
Так, СД може стати у великій нагоді для вирішення таких питань. Але ж проголосувати можна і в Фейсбуці, правда? Бачте, ми вже почали дискусію.
3.2 Територіальна громада
Цей приклад знаходиться тут: Куца Балка
Ця спільнота є реальною наполовину. В тому сенсі, що приклад територіального розвитку (будівництво спортивної школи - він там згаданий) є реальним. А спільнота сформована зі слухачів дистанційного навчального курсу та фахівців дотичних спеціальностей - вони не є жителями тої території чи посадовими особами місцевих органів самоврядування. Втім, в процесі навчального ігрового режиму можуть виступити у відповідних соціальних ролях. 
Питання, що можуть потребувати у цій спільноті вирішення шляхом голосування, просто незліченні. Це і напрямки реалізації кошторису (плитка чи лінолеум?), і функціонал спортивної школи (дві групи з баскетболу чи баскетбол і гандбол?), і соціальні питання, для ефективного вирішення яких потрібна саме згода громади. 
А без СД? Ну, уявіть собі той процес самостійно, напружте фантазію. Щось побачили? Що, "клюб", у якому замість танців йдуть жваві обговорення й емоційні голосування підняттям рук? 
Не сучасно. І не ефективно. Дуже і дуже багато різних обставин роблять саме електронну демократію (СД - конкретний її інструмент) не просто набагато ефективнішою, а можливо єдино можливою для України. Адже брати приклад зі Швейцарії можна і треба в частині кінцевого результату, діючої конструкції демократичного механізму. Але повторювати її шлях довжиною у століття...

--- Додаток 2020 року ---

Згадана в 2016 році уявна територіальна громада тепер може бути замінена в нашому прикладі на реальну: Єланецьку. Це звичайний район з його реальними політичними структурами, які забезпечують життя і розвиток території.
3.3 Бізнесова ситуація
Посилання на спільноту не буде, бо тут мається на увазі уявний бізнес. Хоча ситуація абсолютно життєва і цілком можливо, що знайома багатьом читачам.
Фірма Ф, базована у обласному центрі, представляє в області О товари трьох окремих напрямків: Т1, Т2, Т3. В неї є філіали в двох райцентрах: Р1 і Р2. Є пропозиція відкрити філіал у третьому райцентрі, це дозволить поширити представленість у багатьох великих селах і містечках без суттєвого зростання видатків на доставку. 
Питання формулюється так: чи всі три товарні групи мають бути представлені в новому філіалі з самого початку його роботи, чи, можливо, їх треба буде запроваджувати поступово, поступово поширюючи складську площу і набираючи персонал.
Зрозуміло, що у підготовці цього відповідального рішення має взяти участь весь дотичний персонал. Як обласного офісу всіх трьох товарних напрямків (директори, маркетологи, начальники відділів продажу і доставки, супервайзори, найбільш досвідчені торговельні представники), так і філіалів - вже працюючих і нового. 
Як вирішувати проблему традиційними засобами зрозуміло: писати звіти чи проектні пропозиції, обговорювати на нарадах - великий клопіт. СД забезпечує інші можливості. Зрозуміло, використання системи, що створюються волонтерами у вільний час, орієнтоване на громадянське суспільство. Але за умови інтересу з боку бізнесу СД може задовольнити і ці потреби. В рамках іншої організації процесу розробки.
Так я нагадаю, що "Силу довіри" можна знайти тут: http://power-of-trust.net/ua/

1 коментар: